aanbieders van glasvezel

Het glasvezel netwerk is een open netwerk. Dat wil zeggen dat alle providers hun diensten mogen aanbieden over het netwerk. Dit is in tegenstelling tot het kabelnetwerk, waar aanbieders een regio monopoliseren. Een groot voordeel voor ons als consument hiervan is dat glasvezel aanbieders met elkaars diensten en prijzen gaan concurreren om het voor ons als klant zo aantrekkelijk mogelijk te maken om diensten bij hen af te nemen.

Glasvezel aanbieders

Op dit moment zijn er meer dan 25 glasvezel aanbieders actief in ons land. Deze aanbieders bieden diensten aan voor internet, televisie en telefonie, vaak in de vorm van een pakket. Deze 25 aanbieders zijn niet in alle gemeenten die aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk actief. KPN is de grootste aanbieder van abonnementen via glasvezel. Daarnaast zijn er nog andere aanbieders zoals XS4ALL, Telfort, Hi, Tele2 en Solcon die hun diensten via dit nieuwe netwerk aanbieden. Deze providers hebben naast hun glasvezel abonnementen ook nog abonnementen lopen via DSL of een combinatie hiervan. Inmiddels zijn er ook kleinere aanbieders die alleen maar diensten via het glasvezelnetwerk aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn; Fiber, OnsBrabantNet of Concepts.

Het kabelnetwerk

Toch zijn er ook nog aanbieders die nog niet mee willen gaan in de glasvezel trend. De grote aanbieders UPC en Ziggo bijvoorbeeld, zijn van mening dat ze nog lang niet de maximale capaciteit uit hun huidige koper netwerk hebben gehaald. Zij denken dat ze met de nieuwste technologische ontwikkelingen de tijd ook vooruit kunnen en hebben dus vooralsnog geen behoefte om over te stappen op glasvezel. Overigens zijn grote delen van het kabelnetwerk al van glasvezel. Het gaat er voor aanbieders voornamelijk om dat de bedrading tot aan de deur gelegd moet worden. Want anders dan bij het huidige netwerk heeft glasvezel het zogenaamde Fiber to the home-principe. Het netwerk wordt aangesloten tot in je meterkast, zodat ieder huishouden de beschikking heeft over een eigen stukje netwerk. Voor bedrijven wordt er ook steeds meer ingezet op glasvezel. Bedrijven die aangesloten worden op het glasvezelnetwerk krijgen Fiber to the Office. Aanbieders van glasvezel hebben ook zakelijk glasvezel abonnementen in het assortiment.