glasvezel

De komst van glasvezel wordt gezien als een belangrijke technologische ontwikkeling voor de toekomst van internet gebruik. Glasvezel is dun, stuurt gegevens razendsnel door en wordt tot aan je deur gelegd.

Daarnaast kent glasvezel nog veel meer voordelen ten opzichte van het koper ADSL-netwerk.

Glasvezel voordelen

Glasvezel is gemaakt van gesmolten glas. Glasvezel is flinterdun, maar oersterk. Het materiaal heeft de eigenschap dat het super snel licht door vezels van optisch zeer helder glas kan versturen over zeer lange afstanden.

Doordat het licht in de vezel blijft en niet onderhevig is aan invloeden van buitenaf kan het onverstoorbaar deze lange afstanden afleggen. Met een koper aansluiting is dit niet het geval. Met een glasvezelaansluiting is het dus mogelijk om razendsnel internet te ontvangen, veel sneller dan met een koper verbinding.

Glasvezel heeft een symmetrische verbinding. Dat wil zeggen dat je met deze verbinding net zo snel kunt uploaden als downloaden. Gelijktijdig gebruik van internet via een glasvezel aansluiting is geen probleem. Het zal de kwaliteit en de snelheid niet beïnvloeden, zoals bij een koper aansluiting.

Glasvezel heeft een open netwerk. Je kunt dus helemaal zelf bepalen bij welke provider jij diensten wilt afnemen en welk pakket het beste bij jou en jouw leefsituatie past. Bij een koper netwerk ben je afhankelijk van de provider die bij jou in de buurt een netwerk heeft aangelegd en dus zijn diensten in die regio aanbiedt.

Glasvezel in de toekomst

Op dit moment wordt glasvezel nog niet door heel Nederland aangeboden, maar hier wordt wel hard aan gewerkt.

Het doel is om in de toekomst iedereen te kunnen voorzien van een eigen glasvezel aansluiting. Ze noemen dit ook wel Fiber to the home. Hiermee loopt je netwerk aansluiting tot aan je eigen meterkast en hoef je geen data te delen met je wijkbewoners.

Hiermee is Nederland redelijk uniek. Om de techniek voorlopig een stapje voor te blijven wordt er dus met een hoog tempo door heel Nederland glasvezel aangelegd. Zo wordt er voor gezorgd dat in de toekomst iedereen gebruik kan maken van glasvezel.

Je kunt zelf nagaan of er bij jou in de buurt al een glasvezel netwerk ligt, middels de glasvezel postcode check.